Wanneer men een handvol chiazaad in een glas water mengt, zal het water na enige minuten met een pectineachtige slijm gevuld zijn. Deze slijmstoffen hebben een positieve werking op het stofwisselingsproces. Ze binden het twaalfvoudige van hun eigengewicht aan water. Bij stofwisselingstoornissen wordt snel de kwaliteit en samenstelling van de uitwerpselen verbeterd. Deze mucopolysacchariden vormen ook een soort lijmlaag op de darmwand zodat ziekte veroorzakende bacterien weinig schade kunnen veroorzaken en het herstel van het darmslijmvlies bij darminfecties bevorderd wordt. Verder heeft chia een goede basis aan hoogwaardige eiwitten met een heel goed aminozurenpatroon. Daarnaast is chia ook rijk aan mineraalstoffen o.a. 0,65% calcium. Ook een belangrijk gegeven is dat chia een veel aangenamere smaak heeft dan lijnzaad. Het wordt beter gegeten door de vogels uit gebieden in Midden-Amerika, een plek waar nogal wat Amerikaanse soorten voorkomen.