Het mineraal calcium (kalk) geeft stevigheid aan het skelet. Ook is calcium nodig voor het goed functioneren van de spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen.
Calcium is verder onder andere betrokken bij de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling. Het is een essentiƫle stof voor het behoud van het skelet maar speelt ook een rol in de zenuw en spier functies.
Botontkalking ontstaat doordat de botten te weinig calcium (kalk) opnemen. Er hoort een voortdurend evenwicht te zijn tussen aanmaak en afbraak van botten. Bij botontkalking (osteoporose) is de afbraak sterker dan de aanmaak. Bij botontkalking (osteoporose) worden de botten brozer.
Wanneer kan botontkalking ontstaan?
Botontkalking kan ontstaan onder verschillende omstandigheden. De belangrijkste zijn de volgende. Hogere leeftijd van de vogel, te weinig beweging, geen vrije vlucht maar verblijf in broedkooien, beweging stimuleert de botopbouwen, te weinig vitamine D, vitamine D zorgt dat de botten calcium opnemen. Het wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Als de vogels weinig in de buitenlucht komen neemt de kans op een vitamine-D-tekort toe.
Calciumcarbonaat zorgt voor een toename van de hoeveelheid calcium (kalk) in uw bloed. Hierdoor is er meer kalk beschikbaar voor de voortdurende botaanmaak. De combinatie van calciumcarbonaat en vitamine D3 is met name geschikt voor vogels die weinig in de buitenlucht komen en daardoor zelf weinig vitamine D3 aanmaken onder invloed van zonlicht. De combinatie van calciumcarbonaat, colecalciferol en fytomenadion wordt gebruikt in Avian Vita-Kalk. Calciumcarbonaat is een belangrijke bouwstof van de botten. Colecalciferol, ofwel vitamine D, zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit de voeding en Fytomenadion, ofwel vitamine K1, speelt een rol bij de aanmaak van bot.
Toediening: Meng 1% (10g p/kg) door uw voeding.
Denk er om, Vita-Kalk is niet wateroplosbaar.